Manifest a favor de la cultura

El sector cultural de Catalunya subscriu aquest manifest en què s'insta a les administracions públiques, tant catalanes com espanyoles i de la Unió Europea, a impulsar un conjunt de mesures que permetin el manteniment del teixit productiu i l’activitat dels sectors culturals per garantir la continuïtat de la feina desenvolupada per creadors, artistes i treballadors de la cultura, associacions i de tots aquells ciutadans que hi participen a través de la cultura popular i tradicional. 
 
Més enllà de la seva capacitat de crear impacte en el PIB i en l’ocupació, l’activitat dels sectors de la cultura és clau en la creació de competitivitat, dignitat, qualitat de vida i cohesió social a l’àmbit local, de Catalunya, d’Espanya i són, a més, un element fonamental per al rellançament del projecte europeu. Aquestes mesures han de contemplar tota la cadena de valor, que va des de la creació, la recerca, la conservació, la producció, la distribució, l'exhibició i la difusió. 
 
És urgent donar una resposta positiva basada en incentius i ajudes econòmiques facilitadores de l’accés cultural i el consum, que siguin verificables, clares i directes als actors dels sectors de la cultura per preservar la continuïtat de les empreses, institucions, entitats i dels seus professionals. 
 
Manifest 
 
La greu crisi sanitària a la qual estem assistint des del tancament dels espais culturals del passat 12 de març i des del decret d'Estat d'Alarma del 14 de març, ha deixat els sectors culturals en estat de xoc, paralitzats i sense cap capacitat per a generar cap mena d’ingressos o per garantir el seu funcionament bàsic. Una mesura necessària per combatre la urgència sanitària i garantir una gestió eficaç i coordinada per a lluitar contra el coronavirus ha sacsejat, com mai abans cap altra crisi, tota la cultura del país. Una cultura que des del primer moment s’ha solidaritzat amb generositat en abastir de continguts els minuts i les hores mortes de la ciutadania confinada a casa, coneixedora com és de la importància de tenir cura del cos, i també de l’ànima. 
 
Però ens hem descuidat de catalogar la cultura com un servei essencial. Ara des de casa, demà des dels seus espais naturals d’exhibició. I ens hem deixat pel camí, desprotegits, empreses, entitats, institucions, artistes, creadors, investigadors, gestors i treballadors, i tota la varietat de persones que vivim cada dia de la cultura considerada com un dels motors del nostre progrés social. A més, la cultura és fonamental per a la construcció de l’oferta turística, basada en molts casos en l’atractiu i l’oferta cultural, sense la qual no serà possible rellançar l’activitat turística i de serveis associats. 
 
Els professionals de la gestió cultural, els museus i espais de patrimoni, les arts escèniques, audiovisuals, les arts literàries, les plàstiques i les musicals, s'han vist obligats a interrompre els seus processos de creació, recerca, gestió patrimonial i desenvolupament creatiu destinats a garantir la continuïtat bàsica dels seus serveis i posar en marxa nous projectes; així com s’han quedat desertes les ciutats sense obrir sales d'exhibició cinematogràfiques, teatrals, musicals, els espais de creació, les galeries d'art, els museus i espais de presentació patrimonial, les biblioteques, arxius, llibreries, i espais públics on es desenvolupen manifestacions culturals de tota mena. L'experiència s'estén també a les empreses productores de cinema, de televisió, d'espectacles teatrals, d'editorials, de la indústria del videojoc, la producció musical, i els serveis associats al turisme, la cultura popular i la gestió del lleure. 
 
Avui podem certificar que el 100% del sector cultural està aturat. A la impossibilitat de generar ingressos o de continuar oferint els serveis bàsics a la ciutadania, s'uneix l'enorme dificultat per a mantenir a curt i mitjà termini les estructures productives i els serveis bàsics de funcionament que són les que creen les condicions per a l'adequat funcionament dels sectors culturals. Constatem que els artistes, creadors, gestors, conservadors i investigadors, que el conjunt de treballadors de la cultura, no només ja no disposen de les condicions per donar sortida als seus treballs sinó que, a més, una gran majoria no reben cap ingrés, o les seves organitzacions estan patint enormes dificultats de finançament que posen en risc la seva continuïtat. A la situació de dèficit en el finançament de la cultura, la manca d’una llei de patrocini, mecenatge i participació social, s’hi afegeix ara la crisi pandèmica global. Podem asseverar que els sectors culturals es troben davant del moment més difícil i decisiu de la seva història. 
 
El sector cultural ha estat clau per ajudar a edificar valors essencials en la societat com són el pluralisme, la convivència, la tolerància, el respecte, la llibertat d'expressió, la crítica i l'educació. Però recordem que la cultura no és una despesa: és una inversió, i que és també un sector econòmic important (3,5 % del PIB) que, a més, afecta de manera important l’enfocament d’altres sectors, com el turisme i el comerç. 
 
Tots aquests aspectes són els que ens impulsen a reclamar amb promptitud les següents mesures: 
 
Peticions 
 
1. La cultura és un dret recollit per la declaració Universal dels Drets Humans, i un bé de primera necessitat, i així ha de quedar establert en totes les normes del nostre país, a partir d’ara i pel futur. 
2. Això comporta que ha d’estar protegida, impulsada i promocionada, amb uns recursos suficients i adequats a aquesta importància. 
3. La cultura hauria d’integrar-se en els plans estratègics de desenvolupament territorial, social i econòmic. 
4. Calen mesures de “xoc” destinades a injectar recursos en el sector amb caràcter immediat. Més enllà de l’endeutament per sortir de la crisi caldrà actuar de manera urgent per preservar tot el teixit cultural, amb especial atenció a la preservació del joc de forces equilibrades entre el sector públic i el privat. 
5. Són imprescindibles mesures de protecció tant dels artistes, creadors, tècnics i gestors, com de les empreses, entitats i institucions culturals, font de riquesa i treball de moltes persones. 
6. Cal una coordinació estratègica que impliqui als departaments de Cultura, Salut, Educació, Empresa, Treball, Territori i Interior, en la planificació de la recuperació de l’activitat, per no estigmatitzar els espais culturals, com va succeir en l’inici d’aquesta crisi. Caldrà pactar amb el sector les condicions en les quals es planteja la tornada, així com els protocols de seguretat que generin confiança al públic. 
7. Cal una gran campanya de comunicació i màrqueting dirigida a recuperar el públic cultural sensibilitzant-lo de la necessitat de la seva complicitat per generar una viabilitat dels sectors culturals el més aviat possible. 
8. Cal començar a treballar en iniciatives legislatives que permetin disposar d’una llei de Mecenatge, Patrocini i Participació social que esdevingui un veritable estímul per la participació de les persones físiques com jurídiques en el finançament de la cultura. 
9. Cal posar-se a treballar en l’actualització del marc normatiu que afecta els sectors de la cultura, aprofitant els potencials reals de desenvolupament estratègic del model econòmic, social i territorial. 
10. Volem ser considerats tan necessaris com ho hem estat per superar aquest confinament. Ara, però, toca a les administracions posar les eines, les lleis i els recursos per ajudar al sector cultural. 
 
Barcelona, 20 d’abril de 2020
 
Les organitzacions, entitats i associacions culturals poden adherir-se a aquest manifest des d’aquest formulari en línia (cliqueu al text en negreta anterior)
 
Primeres 150 organitzacions signants
 
AADPC Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya
Acadèmia Catalana de la Música
Acadèmia del Cinema Català
ACCA Associació Catalana de Crítica d'Art
ACET Associació Catalana d'Escoles de Teatre
ACGC Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
Actua Cultura 2%
ACMIPE Associació Catalana de Mags, Il·lusionistes Professionals i Empresaris
ACPDC Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya
Ad'EC Associació d’Escenògrafs de Catalunya
ADETCA Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya
Adhoc Cultura
Àgora Serveis Culturals SL
Agrupament d'Esbarts Dansaires
AMC Associació de Museòlegs de Catalunya
Amics de la UNESCO de Barcelona
Amics dels Museus de Catalunya
AMJM Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya 
aMt Associació de Músics de Tarragona
APAC Associació de Professionals de l'Audiovisual Català
APECAT Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics Catalans
APEIJ-Xarxa Gavà. Associació per a la Promoció de l'espectacle infantil i juvenil a Gavà
APGCC Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya
ARC Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya
Arç Cooperativa
Àrea, Espai de Dansa i Creació
Art Barcelona - associació de galeries
Associació Cultural Calaix de Sastre de Sant Feliu de Llobregat
Associació Cultural El Galliner de Manresa (Toc d'Espectacles)
Associació Cultural Viu el Teatre
Asociación cultural espai ku
Asociación Cultural Planetababel
Associació Amics del Caganer
Associació Casal Corpus Grup de Teatre
Associació Casal Font d'en Fargues
Associació Camera Musicae
Associació d'Artesans d'Ofici del Poble Espanyol
Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell de Ripollet
Associació EL COR CANTA
Associació LiceXballet
Associació LIVEMEDIA
Associació Musical Andreuenca
Associació Mundoanimado
Associació Musical Aula de So
Associació Musical Windu
Associació Professional de Músics de Catalunya
Areavisual.cat
Ateneu Barcelonès
Ateneu Popular de Ponent de Lleida
Ateneu Santfeliuenc
Ateneu Torrellenc
Barnasants
Catalunya Film Festivals
CCEPC Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana
CECAAC, Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Visuals de Catalunya
CECS Centre d'Estudis Comarcals del Segrià
Centre Moral d'Arenys de Munt
Centre Moral i Cultural del Poblenou
CIATRE Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya
Clúster Audiovisual de Catalunya
Colla jove gegantera de Santa Bàrbara
CPAC Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya
Col·legi de Directors de Catalunya
Confederació Sardanista de Catalunya
Cor de Ponent
Coral Font d'en Fargues
CoWorkNexus Project
Daniel Berdala Art Shop
Editorial Les Hores
EDITORS.CAT Associació d'Editors en Llengua Catalana
El Círcol de Badalona
Esbart Sabadell Dansaire
Escola de Ballet Eulàlia Blasi
Espai SI Prize
Espai Valldeburg
El Àlamo creative management
Ens de l'Associacionisme Cultural Català
EtcA Escola de teatre i circ d'Amposta
Escola municipal de dansa de Celrà
FAC Federació d'Ateneus de Catalunya
FAD Foment de les Arts i del Disseny
Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos
FCSM Federació Catalana de Societats Musicals
Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya
Federació Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya
Federació Pessebres Vivents de Catalunya
Federació Sabadell Cultura
Foment del Treball Nacional
Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Sèquia
Fundació Amics del MNAC
Fundació Antiga Caixa Manlleu
Fundació Antigues Caixes Catalanes
Fundació Arqueològica Clos
Fundació Ars
Fundació Bosch i Cardellach
Fundació Carulla
Fundació Catalunya la Pedrera
Fundació Conservatori Liceu
Fundación First Team
Fundació Institut d'Estudis Nord Americans
Fundació Interarts
Fundació Kreanta
Fundació La Roda
Fundació Orfeó Català Palau de la Música Catalana
Fundació Orfeó Lleidatà
Fundació Pau Casals
Fundació Taller de Músics
Fundació Vila Casas
Fundació Xarxa d'Espectacles infantils i juvenils de Catalunya
GEMC Gremi d'Editorials de Música de Catalunya
GGAC Gremi de Galeries d'Art de Catalunya
Gremi de Cinemes de Catalunya
Ismes Galeria d'Art
La Farinera, Ateneu del Clot
Llegir en Català. Associació d'Editorials Independents
Lluïsos de Gràcia
Lluïsos d'Horta
Museu Episcopal de Vic
nunArt Gràcia
Pa amb Xocolata - Teatre
PAC Associació Plataforma d’Arts de Carrer
PAC Productors Audiovisuals de Catalunya
PAF Productors Assoc. de Fonogrames
PIMEC Micro, petita i mitjana empresa de Catalunya
PROA Productors Audiovisuals Federats
Proeval
Propostes Artístiques, SL
Reial Cercle Artístic de Barcelona
scannerFM
Seminario de Cultura Mexicana en Barcelona
SWAB Barcelona Art Fair
Talaeia Cultura
TPK Art i Pensament Contemporani
TRÀNSIT projectes
TRESC - Comunitat de Cultura
TTP Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics
Ull de Teatre, Grup Escènic / Xarxa Ulldecona
Xarxa Abrera
Xarxa Capellades
Xarxa Corbera de Llobregat
Xarxa d'Espectacles d'Esparreguera
Xarxa Igualada
Xarxa Llagostera
Xarxa Martorell
Xarxa Sant Feliu de Llobregat
Xarxa Tremp
Xarxa Vilafranca del Penedès
FEAGC Federación Estatal de Asociaciones de Profesionales de la Gestión Cultural