Categories
Notícies Opinió

Dos anuncis importants a nivell cultural

La Junta del Cercle ha considerat convenient que l’entitat expressi regularment la seva opinió davant els esdeveniments significatius que configuren o impacten sobre el sector cultural. Si és una qüestió important aquesta opinió adoptarà el format de declaració o manifest. Per això també ha creat una comissió específica oberta a totes les persones sòcies que vulguin participar en la seva redacció. Us encoratgem a apuntar-vos-hi.

 

Darrerament s’han produït dos anuncis que mereixen –si més no de forma breu- el comentari i l’establiment de la posició del Cercle. I, al llarg d’aquests primers dies d’octubre hem assistit a un doble anunci positiu –un del govern de l’estat i l’altre del de la Generalitat- que suposen dues coses que sempre hem reclamat: una major centralitat de les polítiques culturals i un millor finançament del sector cultural.

 

El Bonus cultura 18 anys

 

Ara fa uns dies el president del govern espanyol Pedro Sánchez va fer l’anunci de la implantació del bonus cultural de 400 euros per els nois i les noies que l’any 2022 faran 18 anys. Els mitjans de comunicació se n’han fet un ressò destacat però afegirem alguna informació i reflexió complementària. Això suposa a nivell estatal una previsió d’uns 454.000 beneficiaris i una dotació per sobre dels 181 milions d’euros; dels quals a Catalunya suposa més de 81.000 persones amb una dotació per sobre dels 32 milions d’euros. Encara resten per detallar tant la mecànica de funcionament. Ho seguirem amb atenció. Aquesta mesura té tres virtualitats: el finançament indirecte a través del consum de les produccions i serveis culturals; el caràcter ritual d’associar la majoria d’edat amb la cultura i una declaració emblemàtica sobre la importància de la cultura per a la societat. Com s’ha dit va ser Mateo Renzi qui la va establir per primera vegada a Itàlia l’any 2016 amb un import de 500 euros i tots els governs posteriors l’han mantinguda. Posteriorment ho ha fet França per un import inferior de 300 euros. Sabem que al llarg de 5 anys un de cada tres joves l’han fet servir a Itàlia. Només dues observacions finals: aquesta idea ja va ser pensada a Catalunya al voltant de l’any 2000, quan lideràvem l’elaboració i innovació en les polítiques culturals; és imprescindible millorar substancialment i ràpida la situació actual. La segona qüestió: ens hauria agradat que aquesta mesura hagués estat concertada entre l’estat i –en el nostre cas- la Generalitat per (re)iniciar un camí de cooperació que és absolutament necessari per a maximitzar les potencialitats del sector cultural català.

 

Si voleu ampliar la informació i les reflexions sobre aquesta mesura l’Observatori de la Innovació del Sector Públic de l’OCDE ha publicat recentment un informe. El podeu consultar aquí.

 

L’increment del pressupost del Departament de Cultura de la Generalitat

 

El dia 5 d’octubre al Teatre Romea en la presentació del nou projecte del Grup Focus, Àfora, el President Pere Aragonés, davant la Consellera Natàlia Garriga, va fer l’anunci inequívoc de que el proper pressupost de la Generalitat –actualment en procés d’elaboració- contindria un significatiu increment de la dotació de Departament de Cultura. Hem de tenir en compte que el nivell màxim de 350 milions d’euros l’any 2010 va ser reduït a uns 245 i, posteriorment, augmentat molt moderadament. Tots tenim present la reivindicació molt assumida pel sector cultural i les seves associacions d’assolir el 2% cultural. Aquesta objectiu és ara mateix, amb tota seguretat, improbable, però una dotació propera als 400 milions d’euros seria un avenç molt significatiu en aquesta direcció. Esperem bones notícies.

 

18 d’octubre de 2021